Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η συνεισφορά του σκύλου στην υγεία μας

Η συνεισφορά του σκύλου στην υγεία μας - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Η συνεισφορά του σκύλου στην υγεία μας

Ο σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ή για να το πω καλύτερα χωρίς να γίνω άδικος προς τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη, ένας από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου, έχει υπάρξει αντικείμενο επιστημονικών ερευνών και μελετών, σχετικά με το πώς συμβάλλει στην ευημερία, την ευζωΐα και την ευτυχία των ανθρώπων γύρω του.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε, πόσο ευεργετική για την υγεία μας, είναι η παρουσία ενός σκύλου στη ζωή μας. Επίσης, θα δούμε πως μία έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι, μάς κάνουν πιο ευτυχισμένους, πιο ανθεκτικούς στο στρες και πιο υγιείς σωματικά.

Περίπου 78 εκατομμύρια σκύλοι ζουν ως κατοικίδια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός αυτός, φτάνει στα 471 εκατομμύρια.

Δεν έχει προσδιοριστεί το πότε ακριβώς οι σκύλοι εξημερώθηκαν και μετατράπηκαν σε κατοικίδια, όμως σύμφωνα με έγκυρη επιστημονική μελέτη του 2017, αυτό συνέβη, στην Ευρώπη τουλάχιστον, περίπου πριν από 20.000 με 40.000 χρόνια.

Απ’ ότι φαίνεται, σκύλοι και άνθρωποι, έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ τους από τη Νεολιθική εποχή. Όμως, για ποιον λόγο αυτό το δέσιμο κρατάει μέχρι σήμερα;

Ο δεσμός μεταξύ σκύλων και ανθρώπων στην ιστορία δείχνει ότι τα… μακρινά ξαδέρφια των λύκων, ήταν πολύ ικανά στο να φροντίζουν για την ασφάλεια των ανθρώπων, των κατοικιών τους, καθώς και των ζώων που εξέτρεφαν και τους βοηθούσαν στην καθημερινότητά τους.

Επιπλέον, ο άνθρωπος στην πορεία της ιστορίας, έμαθε να εκπαιδεύει τον σκύλο, ώστε να τον βοηθάει στο κυνήγι, ενώ από την άλλη δημιούργησε ουκ ολίγες διασταυρώσεις από ράτσες για λόγους ομορφιάς.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο σκύλος, ήταν και θα είναι ένας αληθινά πιστός σύντροφος, πρόθυμος να κάνει τα πάντα για τον άνθρωπό του και να του χαρίζει αμέτρητες χαρούμενες στιγμές.

Πώς οι σκύλοι μας κρατάνε υγιείς

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το να έχεις έναν σκύλο στην οικογένειά σου, έχει ως επακόλουθο καλύτερη σωματική (αλλά και ψυχική) υγεία.

Πριν μερικά χρόνια, το Medical News Today, δημοσίευσε μία μελέτη, η οποία έδειξε πως το να έχεις σκύλο, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 33%.

Επίσης, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι ιδιοκτήτες σκύλων διατρέχουν  χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι «αναγκαστικές» αλλαγές

Το να έχεις έναν σκύλο στο σπίτι σου δεν σημαίνει πως από την επόμενη ημέρα αυτόματα θα έχεις βελτίωση στην υγεία σου.

Τα οφέλη θα φανούν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς η ζωή με έναν σκύλο αλλάζει εξ’ ορισμού κάποιες παραμέτρους στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου, καθώς και το στυλ ζωής, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί πλέον διαφορετικά.

Το μεγαλύτερο όφελος της αλλαγής αυτής είναι η σωματική δραστηριότητα. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς. Τα πράγματα είναι απλά. Αν έχεις σκύλο, θα πρέπει να τον πηγαίνεις βόλτα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Εκτός του ότι θα ωφελήσει εσένα, είναι σημαντικό και για τον σκύλο σου.

Σύμφωνα με μία εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physical Activity and Health, όσοι έχουν σκύλο, είναι πολύ πιο πιθανό να βγουν και να περπατήσουν, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν ή έχουν γάτα.

Η συνεισφορά του σκύλου στην υγεία μας - Μίλα στο Σκύλο σου Blog
Ακόμα κι αν δεν είστε αθλητικοί τύποι, η καθημερινή βόλτα του σκύλου, είναι αποτελεσματικότατη άσκηση

Επιπλέον, αρκετές πρόσφατες μελέτες, όπως μία από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και μία από το Glasgow Caledonian University στη Σκωτία, έδειξαν ότι άτομα άνω των 60, απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, καθώς είναι «αναγκασμένοι» να ασκούνται κάθε φορά που βγάζουν τον σκύλο τους βόλτα.

«Μέσα σε μία εβδομάδα, αυτός ο επιπλέον χρόνος περπατήματος μπορεί να πλησιάσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Philippa Dall, Glasgow Caledonian University

Γεροί από… έμβρυα

Οι σκύλοι μας βοηθάνε να βελτιώσουμε την υγεία μας, όχι μόνο καθώς μεγαλώνουμε, αλλά πολύ νωρίτερα. Συγκεκριμένα, πριν καν γεννηθούμε.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε παιδιά που βρισκόντουσαν ακόμα μέσα στη μήτρα, με τη μητέρα να περνάει αρκετό χρόνο με σκύλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίασαν ιδιαίτερα χαμηλό ρίσκο εμφάνισης εκζέματος στην παιδική τους ηλικία.

Επίσης, παιδιά που εκτέθηκαν σε συγκεκριμένα βακτήρια σκύλων, παρουσίασαν μείωση σε συμπτώματα άσθματος.

Οι σκύλοι μας κάνουν να νιώθουμε καλά

Το μεγαλύτερο ίσως, κέρδος, του να μοιράζεσαι τη ζωή σου με έναν σκύλο, είναι αυτές οι δονήσεις θετικής ενέργειας που σου μεταδίδει.

Αποδεδειγμένα είναι δύσκολο να μην σκάσεις έστω ένα μικρό χαμόγελο, ακόμα και μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά, όταν σε υποδέχεται ο τετράποδος φίλος σου, με ενθουσιασμό, γαβγίσματα χαράς και πολλά κουνήματα της ουράς του.

Για αυτήν την υπέροχη υποδοχή, υπεύθυνη είναι η ορμόνη της αγάπης, η ωκυτοκίνη, τα επίπεδα της οποίας εκτοξεύονται κάθε φορά που αλληλεπιδρούμε με έναν σκύλο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει κατακόρυφα και η ψυχολογία μας.

Παλιότερες μελέτες έδειξαν ότι όσοι έχουν σκύλο έχουν και πιο «θετικές» κοινωνικές σχέσεις, καθώς και ότι η παρουσία ενός σκύλου προβάλλει τους ανθρώπους που είναι μαζί του ως πιο άξιους εμπιστοσύνης.

Η συνεισφορά του σκύλου στην υγεία μας - Μίλα στο Σκύλο σου Blog
Η συμβολή των σκύλων θεραπείας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα σημαντική

Επιπλέον οι σκύλοι φαίνεται να διώχνουν συμπτώματα κατάθλιψης και να κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στο άγχος και το στρες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν και οι σκύλοι θεραπείας.

Ερευνητές θεωρούν πως οι σκύλοι θεραπείας έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την ψυχολογική κατάσταση παιδιών με καρκίνο, καθώς και ατόμων που έχουν διαγνωστεί με μετατραυματικό στρες.

Τι έχουμε μάθει από τις κλινικές έρευνες στους σκύλους

Τα στοιχεία που έχουν δώσει οι κλινικές έρευνες στους τετράποδους φίλους μας, έχουν ανοίξει νέους δρόμους στις έρευνες σχετικά με τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων.

Παχυσαρκία

Για παράδειγμα έχουν δείξει πως οι σκύλοι έχουν την τάση να μοιράζονται με τους ανθρώπους τους οποίους ζουν μαζί, συγκεκριμένες μεταβολικές συνήθειες και καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία.

Μαθαίνοντας περισσότερα για τη μικροχλωρίδα των σκύλων και το πως αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή τους, μας βοηθάει να καταλάβουμε, το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις δικές μας κακές διατροφικές συνήθειες.

Καρκίνος

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι, είναι πιθανόν να αναπτύξουν κάποιο είδος καρκίνου, όπως το να αναπτύξουν όγκους στον εγκέφαλο με παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα. Έτσι, μαθαίνοντας ποια γονίδια προκαλούν αυτές τις μεταλλάξεις στους σκύλους, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στις έρευνες για την καταπολέμηση του καρκίνου στους ανθρώπους.

Επιπλέον, μια μεταδοτική μορφή καρκίνου στους σκύλους, μπορεί να ρίξει φως στο πώς αναπτύσσονται κάποιες μορφές καρκίνου στους ανθρώπους.

Άνοια

Οι σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν κάποια σημάδια άνοιας, καθώς μεγαλώνουν, δυσκολεύοντάς τους να αντιμετωπίσουν αρκετές καταστάσεις της καθημερινότητάς τους.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι κατανοώντας πως επηρεάζονται οι νοητικές λειτουργίες των σκύλων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον γρίφο της άνοιας και στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Δρ. Rosalind Arden από το London School of Economics and Political Science in the U.K., «οι σκύλοι είναι από τα λίγα ζώα τα οποία μπορούν να παρουσιάσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της άνοιας, όπως τη γνωρίζουμε και η κατανόηση των γνωστικών τους λειτουργιών, θα είναι πολύτιμος αρωγός στο να καταλάβουμε τι την προκαλεί, καθώς και στο να αναπτύξουμε πιθανές θεραπείες».

Συνοψίζοντας

Ο σκύλος δεν είναι απλά ένα χαριτωμένο και αξιαγάπητο ζώο, με το οποίο απλά περνάμε μαζί του όμορφες και αστείες στιγμές στην καθημερινότητά μας. Η παρουσία τους μας βοηθάει να μένουμε σε φόρμα, ενώ τα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσουν, συχνά αντανακλούν τα δικά μας.

Πάνω απ’ όλα, όμως, τους υποδεχόμαστε στη ζωή μας επειδή μας φέρνουν χαρά, ευτυχία και ηρεμία, εύκολα, μόνο με την παρουσία τους.

Η συνεισφορά του σκύλου στην υγεία μας - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ο συγγραφέας Dean Koontz, μιλώντας για τον σκύλο του στα απομνημονεύματά του, συνοψίζει τέλεια σε τρεις γραμμές την προσφορά του σκύλου στη ζωή μας:

«Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που λαμβάνουμε από τους σκύλους είναι η τρυφερότητα που μας κάνουν να βγάζουμε. Η απόλαυση που νιώθουν όταν είναι μαζί μας, η πρόσχαρη λιακάδα που εκπέμπουν κάθε φορά που θα συμφωνήσουν μαζί μας, η χαρά που θα φέρουν στην ώρα του παιχνιδιού, η περιέργεια με την οποία θα αγκαλιάσουν κάθε νέα εμπειρία. Οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να λιώσουν τον κυνισμό και να γλυκάνουν μία πικραμένη καρδιά».

Βασισμένο στο άρθρο της Maria Cohut, Ph.D. (26/8/2018)

Αρχική δημοσίευση Medical News Today

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης