Μίλα στο Σκύλο σου - Ολιστική Εκπαίδευση Σκύλων

Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ερμηνεύοντας ένα σκυλίσιο χαμόγελο

Ερμηνεύοντας ένα σκυλίσιο χαμόγελο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Ερμηνεύοντας ένα σκυλίσιο χαμόγελο

Έχουμε αναρωτηθεί και ερευνήσει ουκ ολίγες φορές για τη διαίσθηση των σκύλων και την ικανότητά τους να γνωρίζουν πότε είμαστε χαρούμενοι, αγχωμένοι ή λυπημένοι.

Εμείς οι άνθρωποι από την άλλη, έχουμε τη δυνατότητα να βασιζόμαστε στα μάτια μας και να μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου μας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σταθούμε σε μία συγκεκριμένη έκφραση των τετράποδων φίλων μας, σε μια προσπάθεια να την ερμηνεύσουμε. Μιλάμε για το χαμόγελό τους.

Όμως, αυτό που μας φαίνεται εμάς σαν χαμόγελο, είναι όντως ή είναι άλλη μία χαρακτηριστική συμπεριφορά των σκύλων που κρύβει κάτι άλλο από πίσω της; Χαίρεται στ’ αλήθεια εκείνη τη στιγμή ή προσπαθεί να μας κάνει να του δώσουμε σημασία ή κάποια λιχουδιά;

Μπορούν οι σκύλοι να χαμογελάσουν;

Σύμφωνα με ειδικούς στη συμπεριφορά σκύλων, απ’ ότι φαίνεται, ναι. Μπορούν να χαμογελάσουν.

Είναι αμέτρητες οι φορές που έχει πέσει μπροστά μας κάποια φωτογραφία ή βίντεο, που δείχνει έναν σκύλο με σχηματισμένο στο πρόσωπό του ένα φαρδύ χαμόγελο, που εκτείνεται από το ένα του αυτί μέχρι το άλλο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ακόμα επιστημονικά εξακριβωμένο, αν αυτό το χαμόγελο, είναι εσκεμμένο. Και ακόμα και αν ένα σκυλίσιο χαμόγελο μοιάζει εκπληκτικά με ένα ανθρώπινο, έρευνες έχουν δείξει πως οι σκύλοι χρησιμοποιούν τους μύες του προσώπου τους, με διαφορετικό τρόπο, θέλοντας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Επίσης, έχουν την τάση να παίρνουν συγκεκριμένες εκφράσεις, αντιδρώντας σε συγκεκριμένα συναισθηματικά ερεθίσματα.

Ερμηνεύοντας ένα σκυλίσιο χαμόγελο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Μεταφράζοντας ένα σκυλίσιο χαμόγελο

Αν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε ένα χαμόγελο που βλέπουμε στο πρόσωπο ενός σκύλου, θα δούμε δύο διαφορετικές εκφράσεις.

Η πρώτη είναι χαλαρή, με το στόμα ανοιχτό, η οποία δείχνει έναν σκύλο που αισθάνεται άνετα και ευχάριστα. Η δεύτερη είναι επίσης με το στόμα ανοιχτό, αλλά με τα χείλη τραβηγμένα πίσω, με τρόπο τέτοιο ώστε να φαίνονται πολύ τα δόντια.

Στη δεύτερη περίπτωση, δεν μιλάμε για μία επιθετική έκφραση, αλλά για μία προσπάθεια του σκύλου, κατευνάσει τον εκνευρισμό του, να προσπαθεί να χαλαρώσει ή να αποκλιμακώσει μία κατάσταση άβολη, απειλητική η και αγχωτική.

Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν διαφορές στις εκφράσεις, ανάλογα με την σωματοδομή του κάθε σκύλου και καλό θα ήταν να μην υπερερμηνεύουμε τον παραμικρό μορφασμό.

Είναι πραγματικά χαρούμενοι κάθε φορά που χαμογελούν;

Η εικόνα ενός σκύλου, με πλατύ χαμόγελο, αστραφτερό βλέμμα και ουρά που κουνιέται ασταμάτητα δεξιά – αριστερά, μας δίνει αυτόματα την εντύπωση ενός χαρούμενου σκύλου.

Όμως είναι η έκφραση της χαράς και της ευτυχίας τους, ο πραγματικός λόγος που χαμογελάνε; Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις πως ισχύει κάτι τέτοιο.

Οι σκύλοι έχουν τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας όταν θέλουν να μας πουν τι θέλουν και πώς νιώθουν. Η έκφραση των συναισθημάτων τους, δεν περιορίζεται μόνο στο πρόσωπό τους και τις εκφράσεις του, αλλά αντικατοπτρίζεται σε ολόκληρο το σώμα τους, όπως στα αυτιά τους, ή στον τρόπο που κουνάνε την ουρά τους.

Όταν πριν, προσπαθήσαμε να μεταφράσουμε ένα σκυλίσιο χαμόγελο μιλήσαμε για την έκφραση με το ανοιχτό στόμα. Η συγκεκριμένη έκφραση δείχνει ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Και το να δείχνει κάποιος ικανοποίηση και ευχαρίστηση, είναι ο ορισμός της ευτυχίας.

Ερμηνεύοντας ένα σκυλίσιο χαμόγελο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Χαμόγελο μεδόντια;

Προφανώς ένας σκύλος μπορεί να μοστράρει την οδοντοστοιχία του, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το αν αισθάνεται χαρούμενος εκείνη τη στιγμή.

Τις περισσότερες φορές, είναι μία κίνηση κατευνασμού και η διαφορά που έχει από το χαμόγελο είναι ότι τα χείλη του, δεν σηκώνονται τόσο πολύ.

Σίγουρα έχετε πετύχει τον σκύλο σας να παίρνει τη συγκεκριμένη έκφραση, όποτε έχει κάνει κάποια μικρή ζημιά και εσείς τον ρωτάτε «Τι έκανες εκεί;», περιμένοντας πολλές φορές, να σας απαντήσει.

Και αν και αυτή η φάτσα συνοδεύεται από το χαρακτηριστικό βλέμμα «αθωότητας» καθώς γέρνουν το κεφάλι στο πλάι, η επίδειξη των δοντιών αποσκοπεί στο να μειωθεί η αρνητική σας ενέργεια.

Αντίστοιχη συμπεριφορά επιδεικνύουν και απέναντι σε άλλους σκύλους, στην προσπάθειά τους να δείξουν πως δεν έχουν απειλητικές διαθέσεις, τραβώντας ταυτόχρονα τα αυτιά τους προς τα πίσω και βάζοντας το στόμα τους κάτω από το σαγόνι του άλλου σκύλου.

Τώρα, στην περίπτωση που ένας σκύλος δείχνει επιδεικτικά τους κυνόδοντές του, μιλάμε για μία κίνηση άμυνας, καθώς νιώθει απειλούμενος και ανασφαλής. Είναι επίσης ένας τρόπος για να πουν στους άλλος σκύλος να μείνουν μακριά.

Οι σκύλοι… γελάνε;

Άραγε, οι σκύλοι μπορούν να αντιδράσουν, χαμογελώντας ή και γελώντας, σε κάτι αστείο ή χιουμοριστικό, όπως ένας άνθρωπος;

Εξαρτάται από το πως καθορίζεται ο λόγος για τον οποίον θα μπορούσαν να γελάσουν. Αν το γέλιο είναι έκφραση χαράς, σίγουρα μπορούν. Αν, από την άλλη, είναι έκφραση χιούμορ, τότε σίγουρα όχι.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένας σκύλος είναι χαρούμενος;

Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε με τον σκύλο μας για τα συναισθήματά του, πρέπει να αναλύσουμε τη γλώσσα του σώματός του για να βρούμε απαντήσεις, καθώς τα γνωρίσματα της  χαράς και της ευτυχίας σε έναν σκύλο, διαφέρουν πολύ από τα αντίστοιχα σε έναν άνθρωπο.

Ερμηνεύοντας ένα σκυλίσιο χαμόγελο - Μίλα στο Σκύλο σου Blog

Σημάδια χαράς

Υπάρχουν πολλά σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας σκύλος είναι χαρούμενος. Η χαλαρή και παιχνιδιάρικη στάση του σώματος, ο τρόπος που κοιμάται, ο τρόπος που κουνάει την ουρά του, ακόμα και ο τρόπος που σας κοιτάει. Πχ, αν σας κοιτάει επίμονα και ανοιγοκλείνει τα μάτια του, σημαίνει ότι είναι χαλαρός και χαρούμενος.

Συνοψίζοντας, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν και υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις των συναισθημάτων ενός σκύλου, δεν θα πρέπει να τα συγκρίνουμε και να τα ταυτίζουμε με την ανθρώπινη έκφραση της χαράς και της ευτυχίας.

Αρκεστείτε στο να είστε χαρούμενοι, όποτε είναι χαρούμενος και ο τετράποδος φίλος σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης