Peter Dinklage: «Σταματήστε να αγοράζετε Husky»


Στην αρχή ήταν η Λάσυ και κατά συνέπεια τα Κόλεϊ. Μετά τα 101 σκυλιά Δαλματίας. Έπειτα, ο Ρεξ και οι γερμανικοί ποιμενικοί. Στη συνέχεια ο Χάτσικο και τα Ακίτα. Και τώρα, το Game of thrones και τα Χάσκυ… Οι άνθρωποι δε λέμε να μάθουμε! Ότι μας γυαλίσει στο μάτι και στο μυαλό, τρέχουμε να το αποκτήσουμε απερίσκεπτα… Ενημερωθείτε πριν να παιδευτείτε! (Ηλίας Ραϋμόνδης, Ειδικός στην επικοινωνία σκύλων και ανθρώπων)


 

Έκκληση προς τους θαυμαστές του «Game of Thrones» να μην αγοράζουν σκύλους ράτσας Husky, επειδή μοιάζουν με τους ανταρόλυκους που πρωταγωνιστούν στη σειρά, απευθύνει ο ηθοποιός Peter Dinklage. H δημοφιλής σειρά έχει πυροδοτήσει μια τεράστια αύξηση στη ζήτηση της συγκεκριμένης ράτσας λόγω των φυσικών ομοιοτήτων που έχουν στην εμφάνιση οι συγκεκριμένοι σκύλοι με τα μυθικά πλάσματα του Westeros.

Όπως φαίνεται, οι θαυμαστές της σειράς έχουν αρχίσει να αγοράζουν μανιωδώς Husky από pet shop και εκτροφείς, στα οποία συχνά δίνουν επίσης ονόματα από τους αγαπημένους τους χαρακτήρες. Δεν αργούν όμως να διαπιστώσουν πως η φροντίδα και η δέσμευση που απαιτεί η κατοχή ενός τέτοιου σκύλου είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να εγκαταλείπουν τελικά τα ζώα σε καταφύγια ή στη χειρότερη περίπτωση, στο δρόμο.

 

Αύξηση που αγγίζει το 700% στην εγκατάλειψη των Husky

Από το 2011, που έκανε πρεμιέρα το «Game of Thrones», τα καταφύγια ζώων στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν πως έχει καταγραφεί αύξηση σχεδόν 700% στα Husky που εγκαταλείπονται.

Ο ηθοποιός Peter Dinklage, που στη σειρά υποδύεται τον Tyrion Lannister, αποφάσισε να συνεργαστεί με την PETA US, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει το ανησυχητικό φαινόμενο και να υπενθυμίσει στους θαυμαστές του GoT -και όχι μόνο- πως οι σκύλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέλη της οικογενείας που οι ιδιοκτήτες τους έχουν χρέος να φροντίζουν για όλη τους τη ζωή. Παράλληλα καλεί όσους επιλέγουν να αποκτήσουν σκύλο να προτιμούν την υιοθεσία και ποτέ να μην αγοράζουν.

Σε μία παράκλησή του προς τους πολλούς θαυμαστές της σειράς λέει: «Καταλαβαίνουμε πως λόγω του πόσο δημοφιλείς είναι οι ανταρόλυκοι, πολλοί θα βγείτε έξω και θα αγοράσετε ένα Husky. Αυτό όχι μόνο κάνει κακό στους αδέσποτους σκύλους στα καταφύγια, που περιμένουν μια ευκαιρία να βρουν ένα καλό σπιτικό, αλλά τα καταφύγια αναφέρουν επίσης πως πολλά από αυτά τα Husky εγκαταλείπονται, όπως συμβαίνει συχνά όταν αγοράζονται σκύλοι παρορμητικά, χωρίς να κατανοούνται οι ανάγκες τους. Παρακαλώ, παρακαλώ, αν σκοπεύετε να φέρετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας, βεβαιωθείτε πως είστε προετοιμασμένοι για μια τόσο τεράστια ευθύνη και να θυμάστε πάντα, πάντα, να υιοθετείτε από κάποιο καταφύγιο».

Σύμφωνα με την PETA, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μιας δημοφιλής τηλεοπτική σειρά ή μια ταινία οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για ζώα που προβάλλονται στην οθόνη. Τα «Beverly Hills Chihuahua», «Legally Blonde», «101 Dalmatians» και «Men in Black» είχαν επίσης πυροδοτήσει μια έκρηξη στη ζήτηση για τις ράτσες των σκύλων που προβλήθηκαν αντίστοιχα στο καθένα με την κατάληξή τους να είναι ακριβώς ίδια, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες τα εγκατέλειπαν μετά από λίγο καιρό.

Μίλα στο Σκύλο σου – Κέρκυρα

Ηλίας Ραϋμόνδης, Ειδικός στην Επικοινωνία Σκύλων και Ανθρώπων

Τηλέφωνο:  693 7063 485